Julia Heerenveen

Julia Heerenveen

Bodyfitness

Persoonlijk :

Korte biografie:

Ik ben een energieke, zelfstandige en ondernemende geest die graag dingen bereikt die voor andere onmogelijk lijken. Dit was al duidelijk toen ik als jonge tiener op school zat en mijzelf wilde ontwikkelen. In mijn werk als jurist ben ik de persoon die graag de moeilijkste zaken aanpakt en dat bereikt wat anderen niet kunnen. Dit is ook wat mij energie geeft! In mijn sport is het voor mij ook een heerlijke uitdaging om mijzelf continu te verbeteren en tot het uiterste te drijven. Geef mij een nieuwe en leuke uitdaging en ik spring er vol in. Volgens sommigen heb ik gewoon teveel energie, maar die stoom kan ik weer mooi in de gym uitblazen.

Hobby’s:

Fitness, film kijken en stappen met vriendinnen

Wedstrijd verleden:

2015 November, YBF Open NK                       1e plaats

2016 November, Ironman Ironmaiden         2e plaats

2016 November, JB Grandprix                       2e plaats

2017 November JB Grandprix

 

Hoe zien de aankomende 5 jaar in de sport eruit voor mij:

Momenteel ben ik aan het voorbereiden voor de Juliette Bergmann Grandprix in november 2017. Hier zal ik voor het eerst in de Bodyfitness klasse staan. Voorheen stond ik in de womens physique klasse. Zoals elke atleet wil ik graag op korte termijn meedoen aan internationale wedstrijden. Als ik als atleet een topplaatsing wil behalen in de womens physique, zal ik nog fors in spiermassa moeten aankomen. Iedere atleet moet voor zichzelf een plaatje voor ogen hebben wat hij/zij wil met zijn of haar physique. Zo heb ik ook voor mijzelf besloten dat ik niet het physique wil hebben wat nodig is om internationaal in de womens physique te kunnen scoren. De klasse Bodyfitness representeert hét physique wat ik mooi vind bij een vrouwelijke atleet.

In 2018 wil ik meedoen aan het EK en hoop ik daar een goede plaatsing te behalen. Afhankelijk van het resultaat, zal ik verder kijken naar andere internationale wedstrijden die ik in 2018 wil gaan doen. Uiteraard hoop ik nog veel mooie internationale wedstrijden te kunnen doen de aankomende jaren.

Training :

Gym (thuishonk):

Steelworks Fitnesscentrum Den Haag

Wanneer en waarom ben ik begonnen met trainen:

Medio 2014 ben ik begonnen met trainen. Althans toen begon ik me te vertonen in een gym omdat ik 35 kg kwijt wilde raken. Ik was op dat moment het propje wat (met 1.58 m) 85 kg woog en wilde daar wat aan doen. Ik had niet de intentie om met gewichten te trainen. Ik wilde alleen 3 uur cardio per dag doen en een crashdieet volgen. Het heeft een half jaar geduurd om 35 kg kwijt te raken.

Het moment was daar dat ik mijn streefgewicht had bereikt. De gym waar ik destijds trainde was 24/7 open. Ik zag mensen vaker met gewichten trainen en wilde dat ook eens proberen. Op hele rustige momenten (vaak in de nachtelijke uurtjes) ging ik stiekem wat met de gewichten trainen. Ik pakte een paar dumbells en dook de zaal in waar niemand mij kon zien. Ik voelde me heerlijk! Het maakte een gevoel bij mij los wat ik nog nooit had gevoeld! De verslaving was een feit!

Favoriete spiergroep om te trainen en waarom:

Schouders… het maakt niet uit in wat voor stemming ik ben, hoe mijn dag is verlopen of hoe vol mijn hoofd zit. Ik voel me heerlijk als ik mijn schouders train. Naast het feit dat ik schouders de mooiste spiergroep vind, geeft het voelen van een ongelooflijke pomp een geweldig gevoel! Het is als het ware de beste therapie die er voor mij bestaat.

Aandachtspunten dit jaar:

Er is niet één specifieke spiergroep waar ik de focus dit jaar op wil leggen. Er zijn meerdere spiergroepen waar ik continu verbetering in wil zien, maar uiteraard een aantal waar meer focus op gelegd moet worden. Ik werk er bijvoorbeeld hard aan om mijn rug nog iets wijder en dikker te krijgen. Daarnaast wil ik, ondanks het feit dat ze al aardig groot zijn, nog iets vollere schouders hebben. Ten slotte wil ik ook nog vollere glutes hebben, want de rondingen van een vrouw zijn toch wel erg belangrijk om te hebben en houden.

Voeding :

Belangrijkste verschil offseason en in prep:

Het belangrijkste verschil is dat ik tijdens mijn offseason wat gemakkelijker ben om een lekkere maaltijd tussendoor te nemen. Dit betekent niet dat ik onophoudelijk alles eet wat los en vast zit, maar wel dat ik mijn lijf wat meer rust gun en wat minder strikt ben. Ik blijf mij daarnaast gewoon aan mijn dieet houden, omdat dit simpelweg gemakkelijk is voor mij. Het feit dat ik niet hoef na te denken over wat ik moet eten, maakt het voor mij een stuk rustiger in mijn hoofd.

Wat werkt wel en niet voor mijn physique:

Sinds ik ben gaan experimenteren met voeding, heb ik gemerkt dat mijn lichaam erg goed reageert op rijst. Daar waar andere atleten vroeg in hun prep sneller de carbs eruit moeten gooien om droog te worden, heb ik gemerkt dat ik juist droger en harder wordt als ik veel rijst blijf eten. Anderzijds betekent dit wel dat ik lager in mijn vetten en eiwitten zit op het moment dat ik droger moet worden. Enkel in de week voorafgaand aan het laden worden de carbs uit mijn dieet gehaald en kan ik mijn lijf helemaal leeg trekken.

Hoe ik omga met cravings tijdens prep:

Er zijn veel verschillende manieren om met cravings om te gaan. Het belangrijkste voor mij is dat ik bezig blijf, zodat ik mijn focus ergens anders op kan richten. Denk bijvoorbeeld aan trainen, cardio doen, eten preppen, kletsen met vrienden, workout en competition filmpjes kijken enz. Hierdoor ben je bezig met je wedstrijd en haal je de focus weg van de lekkere dingen. Daarnaast kan je je lichaam ook goed verzadigen door veel water te drinken. Ondanks het feit dat dit niet lekker is, helpt het wel om je een vol gevoel te geven.

Welke supplementen ik gebruik:

Belangrijkste supplementen zijn bcaa, multi vitamines, cla, glucosamine, glutamine en omega3 visolie.

Podium:

Hoe ik mijn zenuwen onder controle houd:

Op de dag van de wedstrijd is het voor mij niet erg moeilijk om mijn zenuwen onder controle te houden. Als het goed is heb je er alles aan gedaan om in je beste vorm te zijn en weet je dat je niks meer had kunnen doen om daar in een betere shape te staan. In dat geval is het belangrijkste dat je trots bent op wat je hebt bereikt en het verlangen op de voorgrond blijft houden om dat te laten zien.

Daarnaast is het belangrijk dat je je lichaam volledige rust geeft, een coach hebt die voor je denkt, make up en tanning en dergelijke op tijd hebt geregeld, je niet (teveel) naar andere atleten gaat kijken en lekker een muziekje op je hoofd zet om je af te sluiten van de buitenwereld.

 

Beschrijving dag laatste wedstrijd:

De JB Grandprix 2016 was de laatste wedstrijd welke ik in Nederland deed. Ik was erg zenuwachtig, maar tegelijk vol focus. De nacht was erg vervelend gelopen. Halverwege de nacht werd ik wakker en merkte ik dat mijn tanning groen was uitgeslagen. Toen ik mijn vriend wakker had gemaakt hebben we in alle haast de tanning eraf gewassen en zijn we weer helemaal opnieuw begonnen. Geen prettig begin van de dag, maar ook dit zijn dingen waar je doorheen moet kunnen gaan.

Vlak voordat ik on stage moest en mijn tanning wilde bijwerken, gebeurde een ramp! We dachten in de douche mooi licht te hebben om de tanning bij te werken. Wij realiseerde ons op dat moment niet dat de douche een sensor had. Op het moment dat ik in de doucheruimte stond ging binnen no time de douche aan. Mijn hele tanning droop eraf!! Ik had nog 20 minuten voordat ik on stage moest. Gelukkig was Jadeska daar om mijn tanning te redden en had ik de juiste mensen om mij heen om me enigszins rustig te houden.

On stage probeerde ik alles te vergeten en te genieten van het moment waar ik zo hard naartoe had gewerkt. Ik wist dat de strijd ging om mijn grootste concurrent en ik. Uiteindelijk ben ik heel blij en dankbaar dat ik deze dag heb mogen afsluiten met een 2e plaats en een Best Posing Award. De laatste was voor mij een kers op de taart. Ik vind het namelijk heerlijk om te poseren en om andere dames te helpen met poseren.

Mooiste moment ooit op podium:

Het moment dat ik mijn allereerste wedstrijd won. Dit was een bevestiging van een overwinning op meerdere vlakken. Er zijn meerdere ‘demons’ die ik de afgelopen tijd heb moeten verslaan. Als je een eerste wedstrijd wint dan geeft dat je erg veel kracht om door te gaan op de ingeslagen weg. Het is erg fijn om de waardering te krijgen voor je harde werken.

Advies voor mijn lezers:

Blijf jezelf en geniet van elk moment! Er zijn veel momenten dat je wordt meegesleept door anderen en dat je niet meer jezelf de vraag stelt of je echt doet wat je zelf wilt. Dat is het moment om stil te staan en jezelf de vraag te stellen waar jij nu echt gelukkig van wordt. Blijf de leider over je eigen leven en je eigen lijf en laat je niks opleggen door een ander.

Vooral in je prep gaat alles heel snel. Voordat je er erge in heb sta je weer on stage. Het is niet alleen de bedoeling dat je geniet van het moment on stage, maar ook van elk moment dat je daar naartoe werkt. Geniet van je trainingen, je vooruitgang die je boekt, je overwinningen die je behaald en van de mooie contacten die je hebt met andere belangrijke mensen in je leven.